17.09.2013

Кафедра медичної реабілітації та медико-соціальної експертизи створена з ініціативи ректора Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова академіка НАМН Мороза В.М. та професора Колісника П.Ф. за наказом ректора від 23.08.2013 року.

Обґрунтування необхідності створення кафедри медичної реабілітації та медико-соціальної експертизи Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова подано до Міністерства охорони здоров’я України.Відомо, що медичної реабілітації потребують 90% пацієнтів (ургентної невідкладної допомоги лише 10 % хворих), але питання створення та функціонування повноцінної системи медичної реабілітації протягом останніх 20 років випадали з поля зору медицини, вони піднімались частково в програмах соціальної, трудової та професійної реабілітації осіб з інвалідністю в контексті забезпечення їх виробами медичного призначення. В той же час головне спрямування медичної реабілітації полягає у відновленні здоров'я хворих і є важливим наступним етапом після надання ургентної допомоги та інтенсивного стаціонарного лікування.

Питаннями медичної реабілітації, як і реабілітації соціальної та професійної, опікуються ООН та її спеціалізовані підрозділи (ВООЗ, МОП, ЮНЕСКО і ще 50 міжнародних медико-біологічних організацій). Діє Комітет експертів ВООЗ з медичної реабілітації, який постійно вдосконалює її мету та завдання. Періодично відбуваються міжнародні форуми з цих питань. Реабілітація відіграє одну з провідних ролей у досягненні стратегії ВООЗ «Здоров’я для всіх у ХХІ столітті». Щорічно у світі реабілітації потребує понад 500 млн. інвалідів та хворих.

В Україні розроблена концепція Державної цільової програми «Медична реабілітація» на 2011-2015 роки, якою передбачається: 1) суттєве реформування системи медичної реабілітації; 2) створити координаційну раду з питань медичної реабілітації; 3) створити відділ медичної реабілітації в структурі МОЗ України; 4) створити ряд регіональних центрів медичної реабілітації; 5) ввести спеціальність «Медична реабілітація». 

Актуальність створення кафедри зумовлена необхідністю:

1) наукової розробки та обґрунтування якісно нової системи медичної реабілітації в умовах реформування медичної галузі;

2) підготовки кваліфікованих спеціалістів з медичної реабілітації.

Прийнято рішення:

Створити кафедру «Медичної реабілітації та медико-соціальної експертизи» на базах: науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів Вінницького національного університету ім. М.І. Пирогова; «Центру медичної реабілітації та спортивної медицини»; санаторію «Авангард» м. Немирів Вінницької обл.; фізіотерапевтичного відділення обласної клінічної лікарні ім. М.І. Пирогова.

Завідувачем кафедри «Медичної реабілітації та медико-соціальної експертизи» призначити професора Колісника П.Ф.

Категорії слухачів кафедри: студенти медичного, стоматологічного, педіатричного, психологічного факультетів; інтерни; слухачі передатестаційних курсів; реабілітологи; учителі фізичного виховання.

Основні напрямки діяльності кафедри: навчальна робота; методична діяльність; лікувально-профілактична робота; науково-інноваційна робота; організаційна робота; виховна робота; міжгалузева, міжвузівська законодавча та міжнародна діяльність.

Клінічні бази кафедри: «Центр медичної реабілітації та спортивної медицини», фізіотерапевтичне відділення обласної лікарні, інститут реабілітації інвалідів, санаторій «Авангард» м. Немирів.

Основний науковий напрямок діяльності кафедри: «Розробка програм багаторівневої медичної реабілітації при патології різних органів та систем».Практична цінність наукової та навчальної програм: впровадження наукових розробок в діяльність реабілітаційних відділень, санаторіїв, фітнес-залів, спортивних закладів, кабінетів фізіотерапії, в роботу сімейних лікарів та спеціалістів інших медичних галузей.

За 5 років роботи науковцями кафедри проведено НДР «Розробка програм багаторівневої медичної реабілітації при захворюваннях внутрішніх органів та систем». Захищено дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук (проф. Безсмертний Ю.О.), заплановано дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук (ас. Долинна О.В.). Надруковано 3 монографії, 2 навчальних посібники, 36 статей, оформлено 20 патентів, надруковано 78 тез доповідей. Науковці кафедри прийняли участь у роботі 96 конгресів, з’їздів та конференцій. На 52 форумах співробітники кафедри були доповідачам.

У 2018 році кафедра ініціювала та провела Перший Подільський симпозіум з фізичної та реабілітаційної медицини.

Співробітники кафедри приймають активну участь в розробці закону про медичну реабілітацію в Україні, наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 28 жовтня 2002 року N 385 (Про затвердження переліків закладів охорони здоров'я, лікарських, провізорських посад, посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою, посад професіоналів у галузі охорони здоров'я та посад фахівців у галузі охорони здоров'я у закладах охорони здоров'я)» та інших законодавчих і методичних документів.

 Троє співробітників кафедри проходять довготривале стажування з метою міжнародної сертифікації навчальних програм для лікарів фізичної та реабілітаційної медицини. На базі Військово-медичного клінічного центру центрального регіону створено тренінговий центр для проведення занять за програмою первинної спеціалізації лікарів ФРМ.

 У грудні 2019 року назву кафедри було змінено на "Кафедру фізичної та реабілітаційної медицини".

Перспективи розвитку кафедри:

1. Створення сучасного реабілітаційного відділення на базі багатопрофільного медичного закладу;

2. Забезпечення відділення інноваційними технологіями медичної реабілітації;

3. Розробка технологій для інших лікувальних закладів України;

4. Міжнародна співпраця;

5. Методична та наукова допомога санаторно-курортним закладам.