11.02.2013

КАФЕДРА ПРОПЕДЕВТИКИ ВНУТРІШНЬОЇ МЕДИЦИНИ

 

 

 

Кафедра пропедевтики внутрішньої медицини Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова була створена в 1936 році.
Її засновником був видатний український вчений, терапевт Борис Соломонович Шкляр (1936-1941 рр), який завідував кафедрою пропедевтики в 1936-1941гг., А потім ще в 1945-1950 рр. Цей талановитий вчений успішно поєднував велику лікувальну роботу з науково-педагогічної та громадською діяльністю і запам'ятався своїм учням як блискучий лектор, педагог-методист, умілий і чуйний лікар. Борис Соломонович - автор 67 наукових робіт, в тому числі ряду монографій і навчальних посібників. Саме він в 1949 році видає підручник «Діагностика внутрішніх хвороб», який став одним з найавторитетніших підручників терапії на території колишнього Радянського Союзу. Підручник «Діагностика внутрішніх хвороб» витримав 6 видань досі з одним з кращих для вивчення пропедевтики - основ клінічної грамотності кожної лікаря. Під керівництвом Б.С. Шкляра на кафедрі було захищено 15 кандидатських і докторських дисертацій.
Учні Бориса Соломоновича, нині професори і доценти кафедри, в знак коментарів свого вчителя видали в 1996 р повість «клаптиків життя. Спогади про дитинство і юність », написана професором Б.С. Шкляром і пролежала у вигляді рукопису 40 років. У 1997 р кафедра опублікувала спогади про професора Б.С Шкляра за матеріалами інтерв'ю його учнів.
У різні роки кафедру очолювали талановиті вчені, висококваліфіковані лікарі, а саме: М.О.Аушев (1950-1954 рр.), М.Ю. Мілімовка (1954-1967 рр.), І.А. Рибачук (1967-1980 рр), М.Б. Шкляр (1981 -1993 рр.).
У 1950-1954 рр. Кафедра пропедевтики Вінницького медичного інституту очолював доцент Микола Олександрович Аушев. Наукові дослідження в роки керівництва цього висококваліфікованого лікаря і педагога, автора 15 наукових робіт в основному були зосереджені на проблемних питаннях гастроентерології.
У 1954-1967 рр. кафедрою завідував професор Михайло Юхимович Мілімовка. Під його керівництвом розроблялися питання кардіології, курортології, клінічної фармакології, методів інструментальної та лабораторної діагностики внутрішніх хвороб. М.Ю. Мілімовка видав оригінальні монографії «Профілактика і лікування ускладнень інфаркту міокарда» (1958) і «Інфаркт міокарда» (1960). Протягом декількох років на базі курорту «Хмільник» тривали наукові розробки і розробки науково-практичних конференцій, ініціатором проведення яких виступила кафедра. Під керівництвом М.Ю. Мілімовки в клінічному семінарі були впроваджені методи дефібриляції і ерітрографіі.
Професор Іван Андрійович Рибачук очолював колектив кафедри в 1967-1980 рр. Протягом тривалого часу він був головним терапевтом Вінницької області, і поєднував організаційну та клінічну роботу з науковою та педагогічною діяльністю, як асистент кафедри факультетської терапії. Під його керівництвом на кафедрі пропедевтики розроблялись проблемні питання кардіології, геріатрії, була організована перша біохімічна лабораторії. У 1966 р професор І.А. Рибачук видав підручник «Внутрішні хвороби з доглядом за хворими і основами патології». І.А. Рибачук - автор близько 50 наукових робіт, він назавжди запам'ятався студентам і колегам як чудовий лектор, чуйна людина, талановитий лікар.
У 1981-1993 рр. кафедрою керував син першого завідувача - професор Михайло Борисович Шкляр. У 1971 р під загальною редакцією М.Б. Шкляра був перевиданий «Діагностика внутрішніх хвороб» Бориса Соломоновича Шкляра. Підручник був доповнений новими розділами. М.Б. Шкляр працював над проблемами кардіології, під його керівництвом було захищено 4 кандидатські дисертації. Він став першим завідувачем кафедри терапії факультету удосконалення лікарів Вінницького медичного інституту (м.Хмельницький). М.Б. Шкляр був ініціатором проведення клінічної апробації нових препаратів в кардіології, впровадження в клініку. З середини 1980-х рр. під звернення М.Б. Шкляра почали активно розробляти питання реабілітації хворих з ішемічною хворобою серця.

Кафедра пропедевтики внутрішньої медицини Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова була створена в 1936 році.


Її засновником був видатний український вчений, терапевт Борис Соломонович Шкляр (1936-1941 рр), який завідував кафедрою пропедевтики в 1936-1941рр., а потім ще в 1945-1950 рр. Цей талановитий вчений успішно поєднував велику лікувальну роботу з науково-педагогічною та громадською діяльністю і запам'ятався своїм учням як блискучий лектор, педагог-методист, умілий і чуйний лікар. Борис Соломонович - автор 67 наукових робіт, в тому числі ряду монографій і навчальних посібників. Саме він в 1949 році видає підручник «Діагностика внутрішніх хвороб», який став одним з найавторитетніших підручників терапії на території колишнього Радянського Союзу. Підручник «Діагностика внутрішніх хвороб» витримав 6 видань досі з одним з кращих для вивчення пропедевтики - основ клінічної грамотності кожної лікаря.

 Під керівництвом Б.С. Шкляра на кафедрі було захищено 15 кандидатських і докторських дисертацій.

У різні роки кафедру очолювали талановиті вчені, висококваліфіковані лікарі, а саме: М.О.Аушев (1950-1954 рр.), М.Ю. Мілімовка (1954-1967 рр.), І.А. Рибачук (1967-1980 рр), М.Б. Шкляр (1981 -1993 рр.).

У 1950-1954 рр. Кафедра пропедевтики Вінницького медичного інституту очолював доцент Микола Олександрович Аушев.

Наукові дослідження в роки керівництва цього висококваліфікованого лікаря і педагога, автора 15 наукових робіт в основному були зосереджені на проблемних питаннях гастроентерології.
У 1954-1967 рр. кафедрою завідував професор Михайло Юхимович Мілімовка.

Під його керівництвом вивчалися питання кардіології, курортології, клінічної фармакології, методів інструментальної та лабораторної діагностики внутрішніх хвороб. М.Ю. Мілімовка видав оригінальні монографії «Профілактика і лікування ускладнень інфаркту міокарда» (1958) і «Інфаркт міокарда» (1960). Під керівництвом М.Ю. Мілімовки в клінічну практику були впроваджені методи дефібриляції і ерітрографіі.
Професор Іван Андрійович Рибачук очолював колектив кафедри в 1967-1980 рр.

Протягом тривалого часу він був головним терапевтом Вінницької області, і поєднував організаційну та клінічну роботу з науковою та педагогічною діяльністю, як асистент кафедри факультетської терапії. Під його керівництвом на кафедрі пропедевтики вивчалися проблемні питання кардіології, геріатрії, була організована перша біохімічна лабораторія. У 1966 р професор І.А. Рибачук видав підручник «Внутрішні хвороби з доглядом за хворими і основами патології». І.А. Рибачук - автор близько 50 наукових робіт, він назавжди запам'ятався студентам і колегам як чудовий лектор, чуйна людина, талановитий лікар.
У 1981-1993 рр. кафедрою керував син першого завідувача - професор Михайло Борисович Шкляр.

У 1971 р. під загальною редакцією М.Б. Шкляра була перевидана «Діагностика внутрішніх хвороб» Бориса Соломоновича Шкляра. Підручник був доповнений новими розділами. М.Б. Шкляр працював над проблемами кардіології, під його керівництвом було захищено 4 кандидатські дисертації. Він став першим завідувачем кафедри терапії факультету удосконалення лікарів Вінницького медичного інституту (м.Хмельницький). М.Б. Шкляр був ініціатором проведення клінічної апробації нових препаратів в кардіології, впровадження в клініку черезстравохідної стимуляції передсердь. З середини 1980-х рр. під керівництвом М.Б. Шкляра  активно вивчалися питання реабілітації хворих з ішемічною хворобою серця.

 

З 1994 р. кафедру пропедевтики очолює професор Мостовой Юрій Михайлович.

Кафедра була розташована на базі Вінницької клінічної лікарні №4, яка наразі є Комунальним некомерційним підприємством «Вінницька клінічна лікарня №1», в надрах якої утворилась ще одна структура – Вінницький регіональний клінічний лікувально-діагностичний центр серцево-судинної патології.

У 2016 році відбулися урочистості з нагоди 80-річчя кафедри пропедевтики внутрішньої медицини. На зібранні були присутні співробітники кафедри та університету на чолі з ректором ВНМУ імені М.І. Пирогова академіком НАМН України, професором Василем Максимовичем Морозом, Вінницький міський голова Моргунов С.А., директор Департаменту охорони здоров’я Обласної державної адміністрації Грабович Л.О., директор Департаменту охорони здоров’я Вінницької міської Ради Шиш О.В., громадськість міста.

Співробітники кафедри були нагороджені грамотами різних рівнів. Створений документальний фільм про історію кафедри «Пропедевтика – минуле і сьогодення». Видана книга спогадів про навчання на кафедри колишніх студентів «Аускультація пам’яті».

Цій події були присвячені спеціальні випуски газети «Здоров’я України», «Сімейний лікар», «Новости медицины и фармации».

Кафедра отримала подяки від громадських організацій, зокрема Національної медичної палати України, Вінницької обласної державної адміністрації та Вінницької обласної Ради, ряду фармацевтичних компаній.

На кафедрі нині, а саме у 2018 році працює 5 професорів (Ю.М. Мостовой, Л.В. Распутіна, Т.В. Константинович, Н.О. Пентюк, А.В. Демчук), 9 доцентів (Солейко Л.П., Откаленко О.К., Томашкевич Г.І., Степанюк А.Г.,
Ткаченко Т.В., Слепченко Н.С., Овчарук М.В., Вільцанюк О.О.), 6 асистентів (Діденко Д.В., Моцюк О.М., Обертинська О.Г., Данілевич Т.Д., Цимбалюк Н.В., Довгань А.О.). Всі співробітники кафедри мають облаштовані навчальні кімнати.

Професорсько-викладацький персонал кафедри затверджений у кількості 19 осіб виконує обсяг навчального навантаження 8497 годин з навчальних дисциплін «Пропедевтика внутрішньої медицини» та «Догляд за терапевтичними хворими», з них за видами: лекції, практичні заняття, самостійна робота студентів, консультації для студентів, перевірка історій хвороб. На кафедрі навчаються студенти 2, 3 курсів українською, російською та англійською мовами.

Перед початком кожного навчального року завідувачем кафедри професором Ю.М. Мостовим, завучем кафедри доцентом Г.І. Томашкевич переглядається робоча програма з навчальних дисциплін «Пропедевтика внутрішньої медицини» та «Догляд за терапевтичними хворими». Відповідно до змін програми, навчального плану дисципліни оновлюються тематичні плани лекції, практичних занять, самостійної аудиторної та позааудиторної роботи студентів, питання для теоретичного контролю знань та перелік практичних навичок для складання диференційного заліку.

На методичних нарадах співробітників кафедри обговорюються та затверджуються всі навчально-методичні матеріали, загальні положення щодо проведення практичних занять, результати взаємовідвідувань, підсумкових занять, заліків, атестації студентів, диференційного заліку, державних іспитів. Наголошується на важливості досягнення мети, виконання завдань та отримання позитивних результатів навчання.

Наразі проведене ретельне оновлення лекційного курсу з пропедевтики внутрішньої медицини (30 годин), відповідно до сучасних положень, вимог, досягнень світової медицини у сфері діагностичних критеріїв захворювань внутрішні органів.

Щорічно професорсько-викладацьким складом кафедри оновлюються методичні рекомендації для викладачів, самостійної роботи студентів, самостійної позааудиторної роботи студентів до кожної з 35 тем практичних занять. Методичні рекомендації містять не тільки питання, що підлягають розгляду, а й короткий зміст, що висвітлює основний необхідний для мінімального обсягу знань матеріал, тестові завдання, що входять до бази КРОК-2, ситуаційні задачі, перелік сучасних літературних джерел. Методичні рекомендації написані 3 мовами (українською, російською та англійською), є у вільному доступі на сайті кафедри.

Під час проведення практичних занять студенти використовують навчальний посібник для студентів медичних ВУЗів, які навчаються українською, англійською та російською мовами «Керівництво з клінічного обстеження терапевтичного хворого та написання історії хвороби/Guide to case report writing, history taking and physical examination of the therapeutical patient/Руководство по клиническому обследованию терапевтического пациента и написанию истории болезни», укладачі Ю.М. Мостовой, Демчук А.В., Константинович Т.В., Данілевич Т.Д., Побережець В.Л. Навчальний посібник рекомендовано Державною установою «Центральний методичний кабінет з вищої медичної освіти МОЗ України» як навчальний посібник для студентів вищих навчальних закладів МОЗ України (22.12.2016 р., лист №23-19/498).

Опитування студентів проводиться в форматі розв’язування «Ситуаційних задач з пропедевтики внутрішніх захворювань» за редакцією професора Мостового Ю.М. Посібник рекомендований Центральним методичним кабінетом з вищої медичної освіти МОЗ України» для студентів вищих навчальних закладів ІІІ-IV рівнів акредитації (протокол № 1 від 15.01.2001 р. засідання Комісії з медицини Науково-медичної ради Міністерства освіти і науки України), завдань з бази даних КРОК-2, що постійно оновлюються.

Щорічно поповнюється архів аудіозаписів мелодії серця, дихальних шумів з метою використання їх під час практичних занять, консультацій студентів.

Позааудиторне навчання включає роботу студентського наукового гуртка. Засідання проводяться щомісяця. Доповідачами є студенти. На засіданнях висвітлюються методика та інтерпретація результатів нових методів діагностики захворювань внутрішніх органів. Засідання студентських гуртків проводяться в залах краєзнавчого музею, залах музею ім. М.І. Пирогова. Особливо багато зусиль до роботи докладає доц. Солейко Л.П.

Студентами під керівництвом викладачів виконується наукова робота, яка базується на власних результатах, отриманих під час безпосереднього спілкування з хворими, їх обстеженням, аналізом даних додаткових методів обстеження. Високий рівень виконання та сучасність наукової студентської роботи підтверджується визнанням не тільки на рівні ВНМУ імені
М.І. Пирогова, а й на державних та міжнародних форумах.

Не стандартно, оригінально багато років поспіль проводяться освітньо-розважальна програма «Кращий знавець пропедевтики», «Брейн Ринг Пропедевт», «Пропедевт Шоу».

 

 

Завідувач кафедри професор Ю.М. Мостового є головою Державної екзаменаційної комісії, членами якої 4 роки поспіль є 8 викладачів кафедри.

На базі кафедри проходять очне та заочне навчання аспіранти університету. Лекції та семінарські заняття з ними проводять завідувач кафедри, професор Ю.М. Мостового, професори Т.В. Константинович, Л.В. Распутіна, доценти кафедри, д.мед.н. Пентюк Н.О. д.мед.н. Демчук А.В., Слепченко Н.С., Томашкевич Г.І.

Керівництво літньою виробничою практикою студентів 2-5 курсів здійснюють 6 співробітників кафедри, в тому числі 2 з них англійською мовою на клінічних базах: Міська клінічна лікарня № 1 м. Вінниці, Військово-медичний клінічний центр Центрального регіону, Немирівська центральна районна лікарня. Усі без винятку викладачі кафедри приймають залік у студентів 2-5 курсів з літньої виробничої практики, які проходили її не на клінічних базах Вінницького національного медичного університету імені М.І. Пирогова.

Крім цього, на базі кафедри навчаються в очній інтернатурі 2 групи лікарів-інтернів під керівництвом завідувача кафедри професора
Ю.М. Мостового, проф. Пентюк Н.О. Семінарські заняття, клінічні розгляди з ними також проводять професори Т.В. Константинович, Л.В. Распутіна, Демчук А.В., доценти Слепченко Н.С., Томашкевич Г.І.

Протягом 2009-2018 рр. під науковим керівництвом завідувача кафедри професора Мостового Ю. М. співробітниками кафедри виконувалися планові кафедральні НДР:

2003-2010 рр. «Особливості надання медичної допомоги хворим на амбулаторному та стаціонарному етапах за розповсюджених захворювань внутрішніх органів з урахуванням параметрів якості життя»;

2011-2015 рр. «Особливості перебігу гострих та хронічних неспецифічних захворювань органів дихання в поєднанні з патологією серцево-судинної, травної, сечовидільної та ендокринної систем з урахуванням фармакоекономічних показників та параметрів якості життя».

З 2016 р. виконується НДР «Особливості діагностики та лікування захворювань внутрішніх органів у разі їх поєднання: фармакоепідеміологічні, фармакоекономічні аспекти, показники якості життя».

В рамках виконання планових кафедральних НДР захищено 10 дисертацій, серед яких 4 докторських дисертації:

  1. Константинович Т. В. (2011) «Курація хворих на бронхіальну астму за супутніх соматопсихічних станів з урахуванням фармакоекономічних показників та параметрів якості життя» (науковий консультант – проф. Мостовой Ю. М.).
  2. Пентюк Н.О. (2011) «Гіпергомоцистеінемія та асоційовані з нею метаболічні та судинні фактори прогресування цирозу та цирозу печінки: можливості патогенетичної терапії» (науковий консультант проф. Харченко Н. В.).
  3. Распутіна Л.В. (2013) «Епідеміологія, особливості клініки та лікування хворих на гіпертонічну хворобу при поєднанні з ХОЗЛ» (науковий консультант – проф. Мостовой Ю. М.).
  4. Демчук А.В. (2016) «Негоспітальна пневмонія на тлі поширених захворювань внутрішніх органів: перебіг, фармакоепідеміологічні аспекти» (науковий консультант – проф. Мостовой Ю. М.).

Захищені 6 кандидатських дисертацій, в тому числі:

  1. Овчарук М. В. (2009) «Важкі загострення бронхіальної астми: клінічний та фармакоекономічний аналіз» (науковий керівник проф. Мостовой Ю. М.).
  2. Цимбалюк Н. В. (2009) «Клініко-епідеміологічні аспекти тромбоемболії легеневої артерії. Вплив антикоагулянтної терапії на клінічні характеристики та параметри якості життя» (науковий керівник проф. Мостовой Ю. М.).
  3. Коцур Л. Д. (2010) «Поширеність недіагностованої бронхіальної астми у дітей, вплив різних медикаментозних програм на прогноз та показники якості життя» (науковий керівник проф. Мостовой Ю. М.).
  4. Попенко Н. В. (2010) «Вплив системної та інгаляційної ГКС-терапії на розвиток остеопорозу у хворих бронхіальною астмою» (науковий керівник проф. Мостовой Ю. М.).
  5. Вільцанюк  О. О. (2012) «Клініко-морфологічна характеристика перебігу негоспітальної пневмонії у пацієнтів із ураженням внутрішніх органів та опійною наркоманією» (науковий керівник проф. Мостовой Ю. М.).
  6. Довгань А. О. (2018) «Соматопсихічний фенотип ХОЗЛ: діагностика, ефективність лікування» (науковий керівник – проф. Константинович Т. В.)

До спеціалізованих вчених рад подано до офіційного захисту 2 кандидатських дисертації:

  1. Діденко Д. В. (2018) «Ішемічна хвороба серця та хронічне обструктивне захворювання легень: особливості діагностики і клінічного перебігу при їх поєднанні» (науковий керівник – проф. Распутіна Л. В.).
  2. Черепій Н. В. (2018) «Виявлення хронічного обструктивного захворювання легень у осіб, що вважають себе здоровими. Клінічна характеристика, фактори ризику, якість життя у пацієнтів з вперше діагностованим захворюванням» (науковий керівник – проф. Распутіна Л. В.).

Виконані та захищені на засіданні вченої ради ВНМУ імені М. І. Пирогова 2 магістерських НДР:

  1. Некрут Д. О. (2014) «Питання коморбідності в структурі патології органів травлення» (науковий керівник проф. Пентюк Н. О.).
  2. Гавінська О. В. ( 2017) «Саркопенія у хворих на цироз печінки: поширеність та зв’язок з важкістю захворювання» (науковий керівник проф. Пентюк Н. О.).

У процесі виконання 3 кандидатські дисертації, серед яких:

  1. Сідоров А.А. (2016-2020) «Прихильність до базисної терапії при ХОЗЛ та її вплив на клінічні та фармакоекономічні показники» (науковий керівник проф. Мостовой Ю. М.).
  2. Побережець В.Л. (2018-2022) ХОЗЛ у поєднанні з дисфункцією скелетних м’язів: клініко-функціональні особливості та індивідуалізація лікування» (науковий керівник проф. Демчук А. В.).
  3. Дмітрієв К.Д. (2018-2022) «Особливості клінічного перебігу та ефективності лікування хронічного обструктивного захворювання легень в залежності від поліморфізмів гену ADRB2» (науковий керівник проф. Мостовой Ю. М.).

Видавнича діяльність кафедри протягом 2009-2018 рр.

 

Опубліковані 320 статей, 372 тез.

Видані 3 монографії, 35 навчальних посібників, 5 інформаційних листів, 3 методичні рекомендації.

Отримані 33 патенти, 18 рацпропозицій та впроваджень.

Зроблені 709 виступів на наукових медичних форумах.

Отримані 7 грандів за наукові досягнення.

На кафедрі протягом 2009-2018 рр. проводиться дослідження клінічної ефективності та безпеки нових лікарських засобів для лікування поширених захворювань внутрішніх органів в рамках багатоцентрових рандомізованих досліджень, в цілому завершено та виконується 131 дослідження.

Лікувальна робота проводиться всіма співробітниками кафедри. Розроблений і виконується графік консультацій у відділеннях лікарні, кардіоцентру. Професор Ю.М. Мостовой консультує реанімаційне, терапевтичне, пульмонологічне, гастрологічне відділення у Вінницькій клінічній лікарні №1, кардіологічне відділення №1 кардіоцентру.

Професори Т.В. Константинович, А.В. Демчук консультують пульмонологічне відділення; доценти Г.І. Томашкевич, Т.В. Ткаченко – відділення гастрології; проф. Пентюк Н.О., доценти Степанюк А.Г., Слепчен
ко Н.С. консультують хворих у терапевтичному відділенні.

В кардіологічному відділенні №1 хворих консультують доценти
Л.П. Солейко, О.К. Откаленко, М.В. Овчарук. Асистенти кафедри ведуть хворих у відділеннях лікарні.

     

Співробітники кафедри беруть активну участь в організації та проведенні клінічних розглядів, патолого-анатомічних конференцій. Багато часу приділяється проведенню освітніх програм серед лікарів міста та області шляхом організації науково-практичних конференцій, круглих столів, симпозіумів. Так, співробітниками кафедри організовані спеціальні школи кардіологів, пульмонологів для лікарів області впродовж 2009-2018 років. Також був прочитаний курс лекцій для лікарів та фельдшерів бригад швидкої допомоги Вінницької області.

Саме ініціатива проф. Ю.М. Мостового та підтримки співробітників кафедри та особисто Вінницького міського голови у 2008 році у м. Вінниці був створений кардіологічний кардіо-реанімаційний блок, впроваджена муніципальна програма «Артеріальна гіпертензія», спеціально до цієї програми були розроблені і видані методичні рекомендації. Співробітниками кафедри обговорювалась, а потім проф. Ю.М. Мостовим була ініційована муніципальна програма «Стоп-грип».

В середньому за місяць співробітники кафедри здійснюють близько 580 консультацій, 5 виїздів по санавіації, курують 80 хворих, приймають участь у 4 патолого-анатомічних конференцій у якості рецензентів, рецензуються історії хвороби за завданням Департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації та Департаменту охорони здоров’я ВМР.

З 2017 року професор кафедри Л.В. Распутіна стала обласним позаштатним кардіологом і вона проводить потужну роботу по вдосконаленню надання кардіологічної допомоги жителям Вінницької області.

Говорячи про освітню роботу серед лікарів слід відмітити, що співробітники кафедри вже впродовж більш як 25 років традиційно в березні проводять науково-практичну конференцію «Досягнення та перспективи терапії» та видають довідник посібник «Стандарти діагностики та лікування захворювань внутрішніх органів».

В 2018 році це видання було внесене до «Книги рекордів України» як таке, що витримало найбільшу кількість перевидань, усі без винятку співавтори отримали дипломи «Книги рекордів України».

Відеофільм про історію кафедри пропедевтики внутрішньої медицини можна переглянути за посиланням https://www.youtube.com/watch?v=8hJVLmZVe9Y