15.09.2013

У сучасній світовій практиці більша частина реабілітаційних послуг надається людям, які мають обмеження життєдіяльності, однак не мають інвалідності. Вчасно надана реабілітаційна допомога є головним чинником мінімізації ризиків виникнення в особи інвалідності, що є особливо важливим в умовах проведення бойових дій. Забезпечення постраждалих внаслідок збройного конфлікту технічними засобами реабілітації не вирішує питання реабілітації в повному обсязі, тому що не відбувається відновлення функціональних можливостей організму. До видатків бюджетних програм фінансування протезування осіб, котрі забезпечували державну безпеку України, не включено оплату послуг фахівців з реабілітації, які мають навчити людину ефективно користуватись отриманим технічним засобом реабілітації.

Загальна кількість осіб з інвалідністю станом на 01 січня 2018 року становить: 2 635 544 осіб, з них 159044 – віком до 18 років.

У 2017 році 135674 особи первинно визнані особами з інвалідністю, з них 110820 – працездатного віку і працюючих 44010 осіб.  

Але показники повної та часткової реабілітації осіб від 18 до 100 років у 2017 році наступні: 7477 осіб повністю реабілітовані (2,1 %) і 18251 – визнані частково реабілітованими (15,9 %). Необхідно зазначити, що діюча система збору і аналізу статистичної звітності не відслідковує ефективність реабілітації дітей.

З аналізу статистичних даних зрозуміло, що потреба в отриманні реабілітаційних послуг стосується значної кількості населення України. Необхідно акцентувати увагу на тому, що вчасна реабілітація має забезпечити: по-перше, підвищення якості медичної допомоги; по-друге, зниження ступеня інвалідизації населення України; по-третє, зменшення фінансового навантаження на державу.

Зменшення фінансового навантаження на забезпечення функціонування системи оцінки функціонування та потреб у соціальній допомозі дозволить перенаправити бюджетні кошти на підвищення якості та кількості реабілітаційних послуг і матеріально-технічного забезпечення процесу реабілітації.

 

Мета роботи: Розробити індивідуалізовані ефективні програми багаторівневої медичної реабілітації при захворюваннях внутрішніх органів і систем.

Наукова новизна та значимість отриманих наукових результатів 

Розроблена концепція семирівневої медичної реабілітації, яка дозволяє проводити реабілітацію хворих на соматичному, системному, тканинному, органному, біохімічному, біофізичному, а також інформаційному (психо-емоційному) рівнях при патології внутрішніх органів та систем, у тому числі – при коморбідності.

Відмінні риси і перевага отриманих результатів (продукції) над вітчизняними або зарубіжними аналогами чи прототипами.

Концепція семирівневої медичної реабілітації являє собою систему, яка дозволяє проводити реабілітацію хворих на соматичному, системному, тканинному, органному, біохімічному, біофізичному, а також інформаційному (психо-емоційному) рівнях при патології внутрішніх органів та систем, у тому числі – при коморбідності. На відміну від інших підходів до реабілітаційно-лікувального процесу, багаторівнева медична реабілітація є системою, яка дозволяє відновлювати здоров’я пацієнтів, втрачене внаслідок пренесених захворювань, травм або проведеного попередньо лікування. Концепція базується на ґрунтовних знаннях клінічної анатомії, тому передбачає, що основним показником ефективності реабілітаційного засобу має бути відновлення анатомічних структур і відповідних функцій.

 

Практична цінність результатів та продукції 

Система багаторівневої медичної реабілітації дозволяє скорочувати терміни та витрати на лікування хворих за рахунок чіткої стратегії та практичних підходів щодо більшості патологічних станів і нозологій, в тому числі при коморбідності, враховуючи всі рівні організації організму людини: соматичний, системний, тканинний, органний, біохімічний, біофізичний, інформаційний (психо-емоційний).

Базуючись на результатах, отриманих внаслідок проведення НДР, створено новий підрозділ Вінницького національного медичного університету ім. М.І. Пирогова – кафедру медичної реабілітації та медико-соціальної експертизи. Розроблено нову навчальну програму з основ фізичної реабілітації, фізичної та реабілітаційної медицини для студентів четвертого курсу медичного факультету українською, російською та англійською мовами, курс з основ медичної реабілітації, фізіотерапії та курортології, а також курс клінічної вертебрології для студентів п’ятого курсу медичного факультету на українській, російській та англійській мовах, для лікарів-інтернів першого та другого років навчання зі спеціальностей: загальна практика - сімейна медицина, терапія, педіатрія, неврологія, фтизіатрія, загальна хірургія, дитяча хірургія, акушерство та гінекологія, травматологія та ортопедія, медицина надзвичайних станів, анестезіологія, медична психологія, офтальмологія, урологія, психіатрія, інфекційні хвороби, оториноларингологія. Впроваджено три навчально-практичних цикли: клінічна фізіотерапія та курортологія, медична реабілітація, медико-соціальна експертиза. Розроблено програму та розпочато навчання на курсах первинної спеціалізації для лікарів за спеціальністю «фізична та реабілітаційна медицина».

              

             Перелік результатів науково-дослідної роботи:

Бібліографічний перелік (за матеріалами досліджень за період виконання НДР).

Статті у журналах, які входять до наукометричних баз даних - 26

Статті у журналах, які включені до переліку наукових фахових видань України - 10

 

Публікації у матеріалах з’їздів, конгресів, симпозіумів та науково-практичних конференцій, що внесені до офіційного Реєстру МОЗ України та НАМН України - 17

 

Доповіді на з’їздах, конгресах, симпозіумах та науково-практичних конференціях, що внесені до Реєстру затвердженого МОЗ України та НАМН України - 12

 

Монографії, опубліковані за рішенням Вченої ради ВНЗ (наукової установи) - 4

 

Навчальні посібники без грифу МОЗ України та МОН України -  4

 

          Перелік основних доповідей на з’їздах, конгресах, симпозіумах та науково-практичних конференціях, які внесені до офіційного Реєстру МОЗ України та НАМН України (за матеріалами досліджень за період виконання НДР із зазначенням назви заходу, теми доповіді, дат проведення заходу та організаторів) - 59

         Перелік отриманих патентів (свідоцтв авторського права) України. - 20

Використання результатів НДР у сфері охорони здоров’я та в інших галузях:

Результати НДР впроваджені в роботу Центру медичної реабілітації та спортивної медицини м. Вінниці, Клінічного санаторію «Авангард», м. Немирів, НДІ реабілітації інвалідів, Клінічний санаторій «Хмільник».

Частина результатів НДР втілена в 2 законопроектах та 2-х проектах наказів МОЗ України.

 

Результати НДР дали можливість співробітникам кафедри створити програму навчання «Фізична та реабілітаційна медицина» на додипломному (студенти 4-го та 5-го курсів) та післядипломному рівнях (лікарі-інтерни 18 спеціальностей, курси первинної спеціалізації 624 годин).

Результати НДР впроваджено в навчальний процес кафедри медичної реабілітації та медико-соціальної експертизи, у лікувальну роботу центру медичної реабілітації та спортивної медицини, клінічного санаторію «Авангард», м. Немирів, клінічного санаторію «Хмільник», м. Хмільник, клінічного санаторію «Жовтень», м. Київ.

Медична ефективність. Структурно-морфологічні зміни можуть стати причиною функціональних та патофізіологічних змін, які найчастіше проявляються у вигляді клінічних симптомів та синдромів на різних рівнях організації організму. При захворюваннях внутрішніх органів від моменту їх виникнення, в процесі патогенезу, а також на етапі клінічної маніфестації, мають місце патологічні зміни на фізичному (соматичному), тканинному, органному, системному, біохімічному, біофізичному, психоемоційному (інформаційно-енергетичному) рівнях. Лікування, як спосіб відновлення патологічно змінених анатомічних структур, реабілітацію, як спосіб відновлення порушених функцій, профілактичні заходи слід проводити на всіх перерахованих рівнях, для відновлення здоров’я, втраченого внаслідок перенесеного захворювання, а також після проведеного раніше лікування. При цьому слід застосовувати систему багаторівневої медичної реабілітації, яка буде спрямована на відновлення або компенсацію патологічно змінених структур та втрачених функцій на кожному з перерахованих рівнів, що є підґрунтям для більш ефективної діагностики, лікування, реабілітації та профілактики захворювань внутрішніх органів та коморбідної патології.

Соціальна ефективність. Система багаторівневої медичної реабілітації – спеціальна частина лікувально-реабілітаційного процесу, спрямованого на відновлення та/або компенсацію уражених анатомічних структур і порушених функцій через застосування профілактичних, лікувальних, оздоровчих, реабілітаційних заходів і засобів, які передбачають вплив на патологічні зміни, що виникли на різних рівнях внаслідок професійної діяльності, захворювань, травм або попереднього медичного втручання. Превентивний ефект багаторівневої реабілітації дозволяє удосконалити профілактику соціально значимих захворювань, що призведе до зменшення поширеності, захворюваності, виникнення ускладнень та інвалідності.

Економічна ефективність. Передбачуваний економічний ефект від впровадження ефективної системи реабілітації дозволяє перерозподіляти кошти, виходячи з дійсних потреб індивіда в отриманні реабілітаційної допомоги та послуг.


За 5 років роботи науковцями кафедри проведено НДР «Розробка програм багаторівневої медичної реабілітації при захворюваннях внутрішніх органів та систем». Захищено дисертацію на здобуття наукового ступеня доктора медичних наук (проф. Безсмертний Ю.О.), заплановано дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата медичних наук (ас. Долинна О.В.). Надруковано 3 монографії, 2 навчальних посібники, 36 статей, оформлено 20 патентів, надруковано 78 тез доповідей. Науковці кафедри прийняли участь у роботі 96 конгресів, з’їздів та конференцій. На 52 форумах співробітники кафедри були доповідачам.

У 2018 році кафедра ініціювала та провела Перший Подільський симпозіум з фізичної та реабілітаційної медицини.

Співробітники кафедри приймають активну участь в розробці закону про медичну реабілітацію в Україні, наказу МОЗ України «Про внесення змін до наказу Міністерства охорони здоров'я України від 28 жовтня 2002 року N 385 (Про затвердження переліків закладів охорони здоров'я, лікарських, провізорських посад, посад молодших спеціалістів з фармацевтичною освітою, посад професіоналів у галузі охорони здоров'я та посад фахівців у галузі охорони здоров'я у закладах охорони здоров'я)» та інших законодавчих і методичних документів.

Колективом кафедри медичної реабілітації та медико-соціальної експертизи під керівництвом д. мед. н., професора Колісника П.Ф. створена принципово нова модель медичної реабілітації, яка включає 7 рівнів медичної реабілітації.

Для кожного реабілітаційного рівня розроблені концепції, методики та принципи лікування. Для цього теоретично і практично розроблено поняття ключового моменту кожного рівня, а також розроблено схему взаємозв’язків між реабілітаційними рівнями, яка передбачає правильний вибір лікувальних методик відносно заданої реабілітації на кожному рівні.

Важливим етапом реалізації ідеї була розробка принципу вибору методики лікування для конкретного пацієнта на кожному етапі реабілітації в конкретний період часу. В результаті наукової роботи, в тому числі і експериментальної, встановлено, що лікуванням може вважатись лише спосіб відновлення анатомічної структури у широкому сенсі, тобто – від макроструктури до змін форм клітин і навіть внутрішньоклітинних структур.

Ще одним важливим висновком стало поняття того, що функціональних захворювань не існує. «Функціональне захворювання» - це патологічний стан, при якому не знайдено патанатомічних змін.