science

19.03.2013

Напрямок наукових досліджень на кафедрі.

Кафедра успішно працює над приоритетною темою: “Особливості компенсаторно-пристосувальних процесів в організмі при захворюваннях органів черевної порожнини, малого тазу та клініко-експериментальне обґрунтування нових способів хірургічного лікування“. Мета роботи - вивчити характер морфофункціональних змін в організмі при захворюваннях і пошкодженнях органів черевної порожнини, малого тазу; розробити нові способи лікування та профілактики розвитку ускладнень.
Наукові здобутки кафедри

На базі даних об'ємно-структурової будови та математичного моделювання обґрунтовано функціонування гастродуоденального переходу як клапанного апарату. Виявлені особливості морфофункціональних змін шлунка після пошкодження сфінктера воротаря, арефлюксної корекції переходу за Вітебським та за розробленою новою методикою.

Розвинуто новий напрямок в анатомії шлунка, в основу якого покладено геотопографічний принцип реконструкції форми органа за комп'ютернотомографічними зрізами. Встановлені структурно-функціональні закономірності змін в оперованому шлунку. Використовуючи математичне моделювання на суцільних електропровідних середовищах, проаналізовані позитивні та негативні сторони реконструктивних операцій після резекції шлунка. В експерименті на тваринах доведена взаємозалежність змін об'ємної форми шлунка, процесів переміщення вмісту, якісного та кількісного складу мікрофлори. Запропонований найбільш оптимальний варіант операції, що знайшов застосування в клініці.

Розроблено нове направлення діагностики захворювань печінки і жовчовивідних шляхів, яке ґрунтується на стереометричному аналізі даних холангіограм та корозійних препаратів жовчного дерева. Встановлено, що порушення біліодинаміки при обтураційному холестазі призводить до патологічних змін у просторово-стереометричній будові жовчного дерева. Запропонований арефлюксний біліодигестивний анастомоз власної конструкції, на відміну від анастомозів Юраш - Виноградова та Вітебського, попереджуючи розвиток рефлюкс-холангіту сприяє, відтворенню просторово-стереометричної будови жовчних шляхів.