02.06.2017

Наукова робота кафедри.

Науковим напрямом кафедри є фундаментальна нейрофізіологія, зокрема  дослідження регуляції рухів в експерименті та в людей.

Під керівництвом академіка В.М.Мороза проводяться дослідження ролі структур головного мозку в здійсненні поведінкової реакції цілісного організму: висвітлюється значення цілого ряду структур головного мозку – латерального гіпоталамусу, префронтальної (асоціативної) кори мозку (проф. М.В.Йолтухівський), вентролатерального ядра таламусу, моторної кори (проводяться дослідження регуляції рухів в експерименті та в людей О.В.Власенко), базолатеральної миндалини (доц. О.Д.Омельченко), гіпокампу (доц. І.Л.Рокунець), вивчаються структурні особливості експресії гену c-fos у нейронах головного та спинного мозку під час реалізації оперантного рефлексу (доц. О.В.Довгань), встановлюються фізіологічні особливості просторово-часових параметрів ходьби людини і залежність їх змін при виконанні додаткових завдань (проф. М.В.Йолтухівський, доц. Т.О.Величко, доц. О.В.Богомаз).

Останніми роками на кафедрі виконано дві та виконується одна НДР, що фінансуються МОЗ України.

У 2014 році завершено виконання фінансованої МОЗ України наукової теми «Просторово-часова організація рухів людини і тварин» (керівник НДР професор кафедри М.В.Йолтухівський).

Мета дослідження було розширення і вирішення ряду фундаментальних проблем фізіології, пов'язаних з комплексним вивченням ролі головного мозку в процесах керування рухами: встановлення просторових та часових параметрів ходьби людини, експериментальне вивчення на щурах біомеханічних, електрофізіологічних і гістохімічних проявів функціонування ЦНС та змін у діяльності серця в щурів при навчанні новим рухам.

Робота виконувалася співробітниками акредитованої Міністерством охорони здоров’я України науково-дослідної лабораторії експериментальної нейрофізіології, котра функціонує на кафедрі нормальної фізіології Вінницького національного медичного університету імені М.І.Пирогова. У роботі використано апарати та інструменти, більша частина яких є оригінальними, патентоспроможними й створювалися за безпосередньою участю співробітників кафедри. При виконанні експериментальної частини дослідження використано: реєстрацію імпульсної активності нейронів у гострому експерименті;  вироблення, закріплення та модифікацію стереотипних їжодобувних рухів як модель довільної рухової активності з одночасною реєстрацією імпульсної активності нейронів у хронічному експерименті від імплантованих у головний мозок щура пучка металевих мікроелектродів; просторовий і кількісний аналіз розподілу Фос-імунореактивних та НАДФН-д(+)-нейронів головного мозку; фото- та відеореєстрацію параметрів стереотипних рухів. Дослідження ходьби людини проводили за допомогою автоматизованої системи GAITRite®, виробництва США (CIR Systems Inc., Clifton, NJ).

Вперше за допомогою сучасного електронного обладнання встановлено кількісні характеристики основних просторово-часових параметрів звичайної (нормальної) ходьби в практично здорових осіб юнацького віку.

Вперше виявлено кількісні зміни просторово-часових параметрів ходьби під впливом тимчасової зорової депривації та часткової зміни вестибулярного сенсорного потоку. Виявлено певний статевий диморфізм просторово-часових параметрів нормальної ходьби та їх залежність від асиметрії півкуль головного мозку. Досліджено зміни просторових та часових показників ходьби при зміні темпу ходьби в бік прискорення та сповільнення.

Отримані результати відкривають нові можливості створення більш досконалих фізіологічних моделей формування патерна нормальної ходьби.

Вперше отримано детальну характеристику експериментальної моделі інструментального рефлексу з мультипараметричною оцінкою швидких їжодобувних рухів, зокрема їх часових та швидкісних характеристик у інтактних лабораторних тварин.

Вперше встановлено, що результатом навчання є вірогідне (р < 0,01) у порівнянні з контрольною групою збільшення відсотка реагуючих на пропріоцептивні стимули нейронів при здійсненні рухів іпсилатеральною кінцівкою.

Вперше встановлено, що результатом навчання є вірогідне (р < 0,01) у порівнянні з першим днем навчання зростання кількості реагуючих нейронів на 6 та 11 - ту добу навчання при здійсненні їжодобувних рухів іпсилатеральною кінцівкою в умовах вільної поведінки. На 6, 9 та 11 - ту добу навчання щурів виявлені нейрони, які проявили нові типи реакцій, що не спостерігались на більш ранніх етапах навчання.

Вперше досліджено імпульсну активність нейронів поля СА3 гіпокампу в щурів в умовах вільної поведінки телеметричним способом при здійсненні інструментального рефлексу діставання їжі з годівниці.

Проведено аналіз імпульсної активності нейронів кори та підкоркових структур головного мозку в інтактних лабораторних щурів та в умовах формування і відтворення автоматизованих їжодобувних рухів.

Виконано багатоканальний запис потенціалів дії нейронів в умовах хронічного експерименту з використанням новітніх технологій.

Шляхом гістологічних досліджень за методикою просторового й кількісного аналізу розподілу Фос-імунореактивних та НАДФН-д(+)-нейронів головного мозку встановлено їх причетність до організації, реалізації та зберігання центральних моторних програм.

Відпрацьована і вдосконалена модель інструментального рефлексу діставання їжі щурами з годівниці та примінено мультипараметричний аналіз їжодобувних рухів.

Отримані дані є складовою для  розробки нової концепцї про роль різних структур головного мозку в процесах навчання новим рухам, про просторові та часові механізми пластичності, про формування енграм пам’яті на рівні окремого нейрона та ансамблів нейронів.

Результати досліджень активності нейронів головного мозку дозволили створити модель міжнейронної взаємодії у динаміці формування моторних програм. Ці дані можуть бути використані в нейрокібернетиці в системах управління рухами та прийняття рішення, при створенні штучного інтелекту.

Аргументовано практичне застосування телеметричної системи збору та аналізу даних як в гострому, так і в хронічному експерименті з метою вивчення електричної активності поля СА3 гіпокампу.

Отримані результати та вдосконалена телеметрична технологія можуть мати значення в неврологічній практиці лікування та реабілітації рухових порушень.

Встановлені закономірності знайдуть своє використання в медичній практиці для пояснення патогенезу рухових порушень на супраспинальному рівні у неврологічних хворих, а також механізмів компенсації за рахунок пластичних можливостей нейронів при дитячому церебральному паралічі, у хворих в постінсультний період та ін.

Отримані результати можуть бути використані в навчальному процесі кафедр фізіології медичних та біологічних вищих навчальних закладів при викладанні фізіології ЦНС.  

Результати НДР доповідалися на міжнародній конференції (Донецьк) і ІІ з’їзді фізіологів СНД (Кишинів), IV міжнародних Пироговських читаннях (Вінниця), XVIІІ з’їзді Українського фізіологічного товариства (Одеса), першій міжнародній науково-практичній конференції «Высокие технологи, фундаментальные и прикладные исследования в физиологии и медицине» (Санкт-Петербург). VI Міжнар. наук. конф., присвяченої 170-річчю кафедри фізіології людини і тварин та 100-річчю школи електрофізіології Київського університету (Київ), регіональній науково-практичній конференції «Науковий спадок Зимунда Фрейда» (Вінниця).

За темою НДР опубліковано 55 робіт, отримано 4 патенти на винаходи, захищені докторська та 4 кандидатські дисертації.

 

У 2016 році завершено виконання фінансованої МОЗ України наукової теми  «Центральні механізми організації та реалізації рухів» (керівник НДР завідувач кафедри професор М.В.Йолтухівський). 

НДР виконано в акредитованій МОЗ України науково-дослідній лабораторії експериментальної нейрофізіології, котра функціонує на кафедрі нормальної фізіології Вінницького національного медичного університету ім. М. І. Пирогова.

Метою дослідження було встановлення часово-просторових закономірностей функціонування нейронних систем мозку та нейронних ансамблів рухових центрів під час формування програми та реалізації моторного компоненту оперантного рефлексу в щурів.

У роботі використано апарати та інструменти, більша частина яких є оригінальними, патентоспроможними й створювалися за безпосередньою участю співробітників кафедри. При виконанні експериментальної частини дослідження здійснюється: реєстрація імпульсної активності нейронів у гострому експерименті; вироблення, закріплення та модифікація стереотипних їжодобувних рухів як модель довільної рухової активності з одночасною реєстрацією імпульсної активності нейронів у хронічному експерименті від імплантованих у головний мозок щура пучка металевих мікроелектродів; фото- та відеореєстрація параметрів стереотипних рухів.

Вивчено характеристики стереотипних їжодобувних рухів у процесі їх перебудови на моделі оперантних їжодобувних рухів у щурів. Проведено аналіз результатів гістологічних досліджень за методикою просторового й кількісного аналізу розподілу в нейронах головного мозку експресії гену c-fos під час реалізації центральних моторних програм.

Проведено підготовку обладнання та розроблено методику з метою проведення порівняльного аналізу імпульсної активності нейронів моторних структур головного мозку в лабораторних щурів під час відтворення їжодобувних рухів.

Встановлено часово-просторові закономірності функціонування нейронних систем мозку та нейронних ансамблів рухових центрів під час формування програми та реалізації моторного компоненту оперантного рефлексу в щурів.

Вперше вивчено структурні особливості експресії гену c-fos у нейронах головного та спинного мозку під час реалізації оперантного рефлексу.

Вперше досліджено особливості експресії гену c-fos у різних шарах моторної кори в процесі формування оперантної рухової навички.

Вперше встановлено особливості імпульсної активності нейронів у моторній корі щурів під час вироблення і реалізації рухової навички.

Вперше отримано детальну характеристику експериментальної моделі інструментального рефлексу з мультипараметричною оцінкою швидких їжодобувних рухів, зокрема їх часових та швидкісних характеристик в інтактних лабораторних тварин.

Вперше встановлено, що результатом навчання є вірогідне (р < 0,01) у порівнянні з першим днем навчання зростання кількості реагуючих нейронів на 6 та 11-ту добу навчання при здійсненні їжодобувних рухів іпсилатеральною кінцівкою в умовах вільної поведінки. На 6, 9 та 11-ту добу навчання щурів виявлені нейрони, які проявили нові типи реакцій, що не спостерігались на більш ранніх етапах навчання.

Вперше досліджено імпульсну активність нейронів поля СА3 гіпокампу в щурів в умовах вільної поведінки телеметричним способом при здійсненні інструментального рефлексу діставання їжі з годівниці.

Встановлені закономірності знайдуть своє використання в медичній практиці: для пояснення патогенезу рухових порушень на супраспинальному рівні у неврологічних хворих, а також механізмів компенсації за рахунок пластичних можливостей нейронів при дитячому церебральному паралічі, у хворих в постінсультний та посттравматичний період.

Перспективним напрямком запропонованої теми є використання створеної моделі міжнейронної взаємодії у динаміці формування моторних програм. Ці дані можуть бути використані в нейрокібернетиці в системах управління рухами та прийняття рішення, при створенні штучного інтелекту.

Соціальний ефект: покращення якості життя неврологічних хворих за рахунок створення нових, більш оптимальних протоколів їх лікування.

Медичний ефект: зниження травматизації та інших ускладнень у хворих з неврологічними порушеннями шляхом персональної корекції та лікування.

Економічний ефект: у перспективі пов’язаний з покращенням якості підготовки лікарів, скороченням часу діагностики та лікування неврологічних хворих.

Отримані в дослідженнях результати доповідались на ХІХ з’їзді Українського фізіологічного товариства імені П.Г. Костюка, м. Львів 24-26.05.2015р, IV Всеукраїнській науково-практичній конференції студентів, аспірантів та молодих вчених з автоматичного управління, м. Херсон 12.04.2016 р., VI конгресі Українського товариства нейронаук, м. Київ, 4-8. 06. 2014, Міжнародній науково-практичній конференції «Нові досягнення у галузі медичних та фармацевтичних наук», м. Одеса, 21-22.11. 2014 р., VII Міжнародній науковій конференції, присвячені 180-річчю Київського національного університету імені Тараса Шевченка та 120-річчю від дня народження А.І. Ємченка, м. Київ.

За темою НДР опубліковано 49 робіт, отримано 2 патенти на винаходи, подано 1 заявку на патент на винахід, видано 2 підручники, виконується дві кандидатські дисертації.

 

У 2017 році розпочато виконання фінансованої МОЗ України наукової теми «Вивчити просторово-часову організацію ходьби людини при одночасному виконанні моторного й когнітивного завдань» (керівник НДР професор кафедри М.В.Йолтухівський).

Строки виконання 2017-2019 р.р.

Мета дослідження - встановити фізіологічні особливості просторово-часових параметрів ходьби людини і залежність їх змін при виконанні додаткових моторного та когнітивного завдань.                          

Отримані нормативні показники просторових та часових параметрів ходьби в реальному часі в умовах фізіологічних парадигм, зокрема ходьби з додатковими завданнями, за допомогою комп’ютеризованої системи GAITRite® можуть бути важливими при вирішенні експертних питань (втрата працездатності, ступінь інвалідизації тощо).

Отримані результати можуть бути використані в навчальному процесі кафедр фізіології медичних та біологічних вищих навчальних закладів при викладанні фізіології ЦНС.  

Впровадження результатів дослідження в практику може забезпечити соціальний (покращення якості життя неврологічних хворих за рахунок встановлення індивідуальних особливостей ходьби), медичний (зниження травматизації та інших ускладнень у хворих з поруженнями ходьби шляхом персональної біомеханічної корекції та лікування) т а економічний (у перспективі пов’язаний з покращенням якості підготовки лікарів, скороченням часу діагностики та лікування неврологічних хворих) ефекти.

За результатами НДР планується отримати 4 патенти на винаходи, 5-6 нововведень, 15-20 статей у наукових журналах.

Завдання роботи.

1. Визначити відмінності основних просторово-часових параметрів звичайної ходьби та структури крокового циклу в практично здорових юнаків і дівчат.

2. Вивчити зміни просторових та часових параметрів ходьби з одночасним виконанням моторного завдання.

3. Вивчити зміни просторових та часових параметрів ходьби з одночасним виконанням когнітивного завдання.

4. Встановити відмінності просторово-часових параметрів ходьби з одночасним виконанням моторного завдання й ходьби з одночасним виконанням когнітивного завдання.

5. Провести математичну обробку отриманих результатів, здійснити аналіз і узагальнення отриманих результатів.

6. Опублікувати результати дослідження, виступити з усними і стендовими доповідями на наукових конференціях, отримати патенти на винаходи.

7. За результатами НДР планується отримати 4 патенти на винаходи, 5-6 нововведень, 15-20 статей у наукових журналах.

8. За результатами НДР будуть виконані дві кандидатські дисертції.

9. Впровадити в навчальний процес кафедр фізіології медичних та біологічних вищих навчальних закладів, кафедр неврології, травматології та медичної реабілітації отримані результати.

10. Впровадити результати дослідження в практику з метою забезпечення соціального (покращення якості життя неврологічних хворих за рахунок встановлення індивідуальних особливостей ходьби), медичного (зниження травматизації та інших ускладнень у хворих з порушеннями ходьби шляхом персональної біомеханічної корекції та лікування) та економічного (у перспективі пов’язаний з покращенням якості підготовки лікарів, скороченням часу діагностики та лікування неврологічних хворих) ефектів.

Просторово-часові параметри ходьби будуть визначатися за допомогою електронної комп’ютеризованої доріжки GAITRite®, виробництва США (CIR Systems Inc.,Clifton, NJ). Система представляє собою доріжку з полімерного матеріалу довжиною 4,2 метра й шириною 1,5 метра, в яку вбудовано 22000 сенсорних елементів, що реагують на тиск; коли обстежуваний проходить доріжкою в будь-яких умовах дослідження, система безперервно сканує сенсорну матрицю з метою отримання сигналів тиску в окремих точках відбитків стоп об’єкту, що рухається; дані від сенсорів, які було зініційовано, скануються з частотою 80 Гц та передаються на комп’ютер для обробки та зберігання; вбудоване програмне забезпечення (GAITRite® Gold Software) дає можливість у реальному часі отримувати графічне зображення відбитків стоп на площині, з вимірюванням сили тиску кожної точки стопи, а також інтегральні просторові та часові параметри ходьби обстежуваного. Статистична обробка отриманих результатів методами варіаційної статистики.

Останні головні публікації НДР кафедри.

  1. Мороз В.М. Взаємодія мозочка з хвостатими ядрами і моторною корою при регуляції рухів. // Вісник Вінницького державного університету.- Т. 6, №1. – 2002. – С. 12-23.
  2. Moroz V.M., Yoltukhivskyy M.V., Vlasenko O.V., Rokunets I.L., Chechel V.V., Omelchenko O.D., Dovgan O.V. Activity of cerebrum structures neurons during organization and realization of stereotypic movements // Acta Physiologica. – Abstr. of Joint Meeting of the Federat. Europ. Physiolog. Societies. – 2006. – Vol. 186, Suppl. 1, – С. 246.
  3. Власенко О.В., Мороз В.М., Йолтухівський М.В., Рокунець І.Л., Чечель В.В., Омельченко О.Д., Довгань О.В. Активність нейронів кори та підкіркових структур мозку при підготовці та виконанні рухів // Фізіологічний журнал. - Mатер. XVII з’їзду Українськ. фізіологіч. товариства. – 2006. – Т. 52, №2, – С. 27.
  4. Maznichenko A.V., Pilavskii A.I., Vlasenko O.V., Maisky V.A. Fatigue of the dorsal neck muscles initiates c-fos expression in the rat spinal cord and hypothalamus // Hейрофізіологія / Neurophysiology.- 2006.- T. 38, № 4.- С. 354-357.
  5. Власенко О.В., Майський В.О., Мазниченко А.В., Пілявський О.І., Мороз В.М. Дослідження експресії c-fos і НАДФН-діафоразної активності у спинному та головному мозку при розвитку стомлення м’язів шиї у щурів // Фізіол. журн.- 2006.- Т. 52, № 6.- С. 3-14.
  6. Пат. 15851 UA, МПК А61В 5/04. Спосіб позаклітинної реєстрації потенціалу дії різних ділянок нейрону / Мороз В.М., Чечель В.В., Власенко О.В., Рокунець І.Л., Йолтухівський М.В. (UA); Вінницький національний медичний університет ім М.І. Пирогова (UA). - № u2006 00989; Заяв. 03.02.2006; Опубл. 17.07.2006, Бюл. № 7.
  7. Пат. 15653 UA, МПК А61В 5/04. Пристрій для телеметричної передачі імпльсної активності нейронів / Мороз В.М., Чечель В.В., Власенко О.В., Рокунець І.Л., Йолтухівський М.В. (UA); Вінницький національний медичний університет ім М.І. Пирогова (UA). - № u2005 12762; Заяв. 29.12.2005; Опубл. 17.07.2006, Бюл. № 7.
  8. Пилявский А.И., Власенко О.В., Мазниченко А.В., Майский В.А. Экспрессия c-fos в островках Калеха и соседних ядрах основания головного мозга после усталостной стимуляции дорсальных мышц шеи у крыс // Нейронауки / The Russian Journal of Neuroscience.- 2007.- T. 10, № 2.- С. 9-15.
  9. Vlasenko O.V., Dovgan A.V., Maisky V.A., Maznychenko A.V., Pilyavskii A.I. NADPH-diaphorase reactivity and neurovascular coupling in the basal forebrain and motor cortex // Нейрофизиология / Neurophysiology. – 2007. – T. 39, №4/5. – C. 405-407. (НАДФН-диафоразно-реактивные нейроны и их нейроваскулярное сопряжение с микрососудами в базальных структурах переднего мозга и моторной коре / Власенко О. В., Довгань А. В, Mайский В. A., Mазниченко A. В., Пилявский А. И. // Нейрофизиология / Neurophysiology. – 2007. – T. 39, №4/5. – C. 405-407.)
  10. О. В. Довгань, В. О. Майський, О. І. Пілявський та А. В. Мазниченко, "НАДФН-діафоразо-реактивні нейрони та їх взаємозв'язок із мікросудинами в базальних лімбічних структурах переднього мозку і гіпоталамусі," Фізіол. журн., 53, № 5, 35-46 (2007).
  11. O.V. Vlasenko, V.A. Maisky, A.V. Maznychenko, A.I. Pilyavskii. NADPH-diaphorase activity and neurovascular coupling in the rat cerebral cortex / // Фізіол. ж. 2008. – Т.54. - №1. С. 47-57.
  12. Власенко О. В., Пилявский А. И., Майский В. А., Мазниченко А. В. Fos-иммунореактивиость и НАДФН-д-реактивность в коре больших полушарий крыс, реализующих мотивированные стереотипные движения передней конечностью // Нейрофизиология / Neurophysiology. - 2008.- 40, № 4.-С. 351-361.
  13. Мороз В.М., Йолтухівський М.В., Московко Г.С., Богомаз О.В., Величко Т.О. Просторово-часові параметри звичайної та прискореної ходьби у здорових молодих людей // Нейронауки: теоретичні та клінічні аспекти. – Т. 4, № 1, 2008. – С. 44-45.
  14. Мороз В.М., Йолтуховский М.В., Власенко О.В., Довгань А.В., Йолтуховский Н.М., Кузьминский Я.В., Рокунец И.Л., Чечель В.В. Закономерности взаимодействия структур головного мозга при управлении произвольными движениями // Научные труды II Съезда физиологов СНГ. – Под ред. А.И.Григорьева, Р.И.Сепиашвили, Ф.И.Фурдуя. – Москва-Кишинэу: Медицина – Здоровье, 2008. – С. 175.
  15. Мороз В.М., Йолтуховский М.В., Московко Г.С., Богомаз О.В., Величко Т.А. Пространственно-временные параметры обычной и ускоренной ходьбы у здорових молодых людей // Научные труды II Съезда физиологов СНГ. – Под ред. А.И.Григорьева, Р.И.Сепиашвили, Ф.И.Фурдуя. – Москва-Кишинэу: Медицина – Здоровье, 2008. – С. 175.
  16. Власенко О.В. Активація експресії c-fos в моторній корі щурів під час їжодобувних стереотипних рухів // Нейронауки: теоретичні та клінічні аспекти. – Т. 4, № 1, 2008. – С. 11-12.
  17. Мороз В.М., Рокунець І.Л. Дослідження експресії гену c-fos в гіпокампі щурів в умовах голоду і реалізації їжодобувних рухів // Нейронауки: теоретичні та клінічні аспекти. – Т. 4, № 1, 2008. – С. 45.
  18. Экспрессия c-fos, как показатель функционального взаимодействия фронтальной коры и лимбических структур головного мозга во время пищедобывательных стереотипных движений у крыс / Власенко О. В., Довгань А.В. // Нейрофизиология / Neurophysiology. - 2008. - Т. 40, №3.- С.256-259.
  19. Changes in the Expression of с-fos and NADPHDiaphorase Activity in Rat Hippocampal Structures Related to Food Deprivation and Realization of Operant Food-Procuring Movements/ A. V. Dovgan’, O. V. Vlasenko, V. A. Maisky, A. I. Pilyavskii, A. V. Maznichenko // Neirofiziologiya/ Neurophysiology. – 2009. Vol. 41, No. 2, pp. 173-182.
  20. Topography of Fos-Immunoreactive and NADPH-d-Reactive Neurons in the Limbic Structures of the Basal Forebrain and in the Hypothalamus during Realization of Motivated Operant Movements in Rats/ O. V. Vlasenko, A. V. Dovgan’, A. I. Pilyavskii, V. A. Maisky, A. V. Maznichenko// Neirofiziologiya/Neurophysiology. 2009.- Vol. 41, No. 1, pp. 32-40.
  21. Топография Фос-иммунореактивных и НАДФН-д-реактивных нейронов в лимбических структурах основания переднего мозга и гипоталамусе при реализации мотивированных стереотипных движений у крыс / Довгань А. В., Власенко О. В., Майский В. А., Пилявский А. И., Мазниченко А. В. // Нейрофизиология / Neurophysiology. – 2009. – Т. 41, № 1.– С. 21-29.
  22. Изменения с-fos экспрессии и НАДФН-диафоразной активности в разных ядрах гипоталамуса во время отстранения от еды или реализации оперантных пищедобывательных движений у крыс / Власенко О. В., Довгань А. В., Пилявский А. И., Майский В. А., Мазниченко А. В. // Нейрофизиология/Neurophysiology. – 2009. – 41, №3 – С. 251-257.
  23. Topography of Fos-Immunoreactive and NADPH-d-Reactive Neurons in the Limbic Structures of the Basal Forebrain and in the Hypothalamus during Realization of Motivated Operant Movements in Rats/ O. V. Vlasenko, A. V. Dovgan’, A. I. Pilyavskii, V. A. Maisky, A. V. Maznichenko// Neirofiziologiya/Neurophysiology.  2009.- Vol. 41, No. 1, pp. 32-40.
  24. Йолтухівський М.В., Величко Т.О. Просторово-часові параметри ходьби в юнаків // Вісник морфології - 2009. – Т. 15, № 2. - С. 449-453.
  25. Йолтухівський М.В., Величко Т.О. Просторово-часові параметри ходьби в дівчат // Biomedical and Biosocial Anthropology - 2009. - № 13. - С. 119-124.
  26. Йолтухівський М.В., Величко Т.О. Організація просторово-часових параметрів ходьби при сенсорній деривації // Університетська клініка - 2009. – Т. 5, № 1-2. - С. 73-77.
  27. Йолтухівський М.В., Богомаз О.В. Організація просторово-часових параметрів ходьби при виконанні подвійних завдань // Нейронауки: теоретичні та клінічні аспекти. – 2009. – Т.5, № 1-2. – С. 8-11.
  28. Йолтухівський М.В., Величко Т.О. Організація просторово-часових параметрів ходьби при зміні її темпу в юнаків та дівчат // Архив клинич. и эксперим. медицины. – 2009. – Т.18, № 2. – С. 152-155
  29. Сполучена імпульсна активність у мікропопуляціях нейронів моторної кори щура / Мороз В.М., Власенко О.В., Рокунець І.Л., Чечель В.В., Йолтухівський М.В., Янковська Л.В. // Нейрофизиология/ Neurophysiology. - 2010. - Т. 42, № 2. - С. 132-139.
  30. Особливості формування параметрів їжодобувних рухів щурів в умовах вільної поведінки / Мороз В.М., Йолтухівський М.В., Власенко О.В., Рокунець І.Л., Йолтухівський М.М. // Вісник Вінницького націо-нального. мед. ун-ту імені М.І.Пирогова. – 2010. – Т.14, № 1. – С. 1-14.
  31. Мороз В.М., Йолтуховский М.В., Власенко О.В., Рокунец И.Л., Чечель В.В. Телеметрический программно-аппаратный комплекс для изучения нейронной активности в эксперименте // Высокие технологи, фундаментальные и прикладные исследования в физиологии и медицине: Сб. трудов первой международной научно-практической конференции 23-26.11.2010 – Санкт-Петербург, Россия: Издательство Политехнического университета, 2010. Т.2. – С. 195-196.
  32. Пристрій для оцінки здатності стабілізувати положення рук / Мороз В.М., Йолтуховский М.В., Богомаз О.В., Величко Т.О., Московко Г.С. // Патент на корисну модель № 53645 // Промислова власність. Офіційний бюлетень. -  2010, № 19. - С. 5.19.
  33. Йолтухівський М.В., Богомаз О.В. Просторово-часові показники ходьби при виконанні подвійних завдань у здорових чоловіків юнацького па першого зрілого віку // Фiзiол. журн. - 2010. - Т. 56, № 2. - С. 244-245.
  34. Мороз В.М., Йолтухівський М.В., Величко Т.О. Дослідження просторово-часових показників ходьби у чоловіків за допомогою системи GAITRITE® // Фiзiол. журн. - 2010. - Т. 56, № 2. - С. 250-251.
  35. Йолтухівський М. В. Організація просторово-часових параметрів ходьби з одночасним виконанням додаткового когнітивного завдання / М. В. Йолтухівський, О. В. Богомаз, Т. О. Величко // Вісник морфології. – 2010. – № 16(4). – С. 851-857.
  36. Мороз В.М., Йолтуховский М.В., Богомаз О.В., Величко Т.А. Пространственно-временная организация ходьбы с одновременным выполнением моторного задания у молодых людей с разными типами доминирующего темперамента // Научные труды III Съезда физиологов СНГ. – Под ред. А.И.Григорьева, О.А.Крышталя, Ю.В.Наточина, Р.И.Сепиашвили. – Москва: Медицина – Здоровье, 2011. – С. 188-189.
  37. Yoltukhivskyy M.V., Bogomaz O.V., Velychko T.A. Effect of the walking velocity decreasing on the walking spatio-temporal parameters in young people // First Ukrainian-Jordanian Medical Congress. – Vinnytsia, 2011.- P. 10-11.
  38. Мороз В.М., Йолтухівський М.В., Рокунець І.Л. Роль гіпокампу (ділянка СА3) у формуванні задуму руху та його реалізації // Матеріали Першого Україно-Йорданського медичного конгресу. – Вінниця, 2011. – С. 21-22.
  39. Йолтухівський М.В., Богомаз О.В., Величко Т.О., Дем’яненко Л.П. Просторово-часова організація ходьби в осіб юнацького віку з різним темпераментом // тези доп. V симпозіуму «Особливості формування та становлення психофізіологічних функцій людини в онтогенезі», присвяченого 75-річчю Макаренка М.В., Україна, Черкаси, 21-22 травня 2012 р. – Черкаси.: Черкаський національний університет імені Богдана Хмельницького, 2012. – С. 30.
  40.  Мороз В.М., Йолтухівський М.В., Богомаз О.В., Величко Т.О., Дем’яненко Л.П. Просторово-часова організація ходьби при зміні вестибулярного сенсорного потоку // тези доп. VI Міжнар. наук. конф., присвяченої 170-річчю кафедри фізіології людини і тварин та 100-річчю школи електрофізіології Київського університету, Україна, Київ, 9-11 жовтня 2012 р. – К. : Видавничо‑поліграфічний центр «Київський університет», 2012. – С. 157.
  41. Пристрій для здійснення пасивних рухів у лабораторних тварин / Мороз В.М., Йолтухівський М.В., Власенко О.В., Чечель В.В., Кузьмінський Я.В., Довгань О.В., Супрунов К.В. // Патент на корисну модель № 77668 // Промислова власність. Офіційний бюлетень. - 2013, № 4. - С. 1-4.).
  42. Рокунець І.Л. Вплив електричної стимуляції поля СА3 гіпокампу на скорочення м’язів передніх кінцівок у інтактних та навчених щурів // Український морфологічний альманах. – 2012. –Том 10, №4. – С. 93-97.
  43. Рокунець І.Л. Імпульсна активність нейронів гіпокампу (ділянка СА3) у інтактних та тренованих щурів під час пасивних рухів передніх кінцівок // Вісник Вінницького національного медичного університету. – 2012. –Том 16, №2. – С. 346-353.
  44. Рокунець І.Л. Роль гіпокампу (СА3) у формуванні задуму руху та його реалізації // Biomedical and biosocial anthropology.-2012.- №19.- С. 126-132.
  45. Dovgan'O.V., BuzykaT.V., Maisky V.A., Rokunets I.L. та інші (всього 5 осіб) Food-Procuring Stereotype Movements is Accompanied by Changes of c-fos Gene Expression in the Amygdala and Modulation of Heart // International Journal of Physiology and Pathophysiology. – 2013. – V. 4, №2. – P. 157-170.
  46. Рокунець І.Л. Cполучена імпульсна активність нейронів поля СА3 гіпокампа щура в умовах вільної поведінки // Biomedical and biosocial anthropology. - 2014.- №23.- С. 72-80.
  47. Бузика Т.В., Власенко О.В., Рокунець І.Л. Короткочасна брадикардія у атропінізованих щурів при реалізації оперантних рухів // Нові досягнення у галузі медичних та фармакологічних наук: Матеріали міжнародної науково-практичної конференції, Одеса: ГО «Південна фундація медицини». – 2014. – С. 7-9.
  48. Бузика Т.В., Власенко О.В., Рокунець І.Л. (всього 5 осіб) Вплив атропіну на хронотропну функцію серця під час оперантних їжодобувних рухів у щурів // Досягнення біології та медицини. – 2014. - №2 (24). – С. 24-27.
  49. Бузика Т.В., Рокунець І.Л., Власенко О.В. Зміна частоти серцевих скорочень у щурів в момент їжодобувного руху в залежності від тренованості // Матеріали VІ Конгресу Українськ. тов. нейронаук. , присвяченого пам’яті Платона Костюка, Київ, 4-8 червня 2014 р. – К.: 2014 - С. 56.
  50. Бузыка Т.В., Власенко О.В., Рокунец И.Л., Довгань А.В., Ваколюк А.В. Феномен брадикардии у атропинизированных крыс во время целенаправленных движений [Електронний ресурс] // Інноваційний потенціал української науки – XXI століття. - 2014. - №3. – Режим доступу до журн. : http://nauka.zinet.info/28/buzyka.php
  51. Бузыка Т.В., Рокунец И.Л., Власенко О.В. Изменение частоты сердечних сокращений у крыс в зависимости от стадии научения // Матеріали VІI міжнародної наукової конференції, присвяченої 180-річчю Київського національного університету імені Тараса Шевченка та 120-річчю від дня народження А.І. Ємченка, Київ, 7-9 жовтня 2014 р.–К.: Логос 2014.–С. 31.
  52. O. Sushytskyy, V. Postemsky, I.L. Rokunets, (всього 6 осіб) Еight channel audiosystem to monitor in progress the activity of neurophysiological experiment // Charite 25th Europeaan students’ conference. Rethinking Medical Research 17 th – 20 th September, 2014. Berlin, Germany.
  53. Oleh V. Vlasenko, Yelena P. Man’kovskaya, Vladimir A. Maisky, Andriy V. Maznychenko.7-Nitroindazole enhances c-Fos expression in spinal neurons in rats realizing operant movements / Acta Histochemica. — 2014. — 14, N 3. — Р. 245-251.
  54. Богомаз О.В. Порівняння просторово-часових параметрів ходьби при звичайному, заданому зменшеному темпах і при ходьбі з додатковим когнітивним навантаженням в осіб юнацького віку / Світ медицини та біології. – 2014. – № 1 (43). – С. 14-18.
  55. Богомаз О.В. Сучасні уявлення про нейрофізіологічні механізми організації локомоції / Вісник Вінницького національного медичного університету . – 2014. - № 1, ч. 2. – Т.18. - С. 297-302.
  56. Богомаз О.В. Порівняння просторово-часових параметрів ходьби з тимчасовою зоровою деривацією і ходьби з додатковим моторним навантаженням в осіб юнацького віку / Вісник морфології. – 2014. – № 1(20). – С. 9-12.
  57. Oleh V. Vlasenko, Yelena P. Man’kovskaya, Vladimir A. Maisky, Andriy V. Maznychenko.7-Nitroindazole enhances c-Fos expression in spinal neurons in rats realizing operant movements / Acta Histochemica. — 2014. — 14, N 3. — Р. 245-251.
  58. Власенко О.В. Просторові та кількісні характеристики розподілу Fos-імунопозитивних нейронів моторної кори щурів у процесі формування рухової навички: Експериментальна і клінічна медицина: науково-практичний журнал/ Харк. нац. мед. ун-т. - Х., 2015. - N 2. - С. 5-9
  59.  Системна організація мозкових структур при реалізації оперантного їжодобувного рефлексу в щурів / О. В. Власенко // Клінічна та експериментальна патологія. - 2015. - Т. 14, № 1. - С. 35-39. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/kep_2015_14_1_9.pdf
  60.  Власенко О. В. Стадії формування оперантного рефлексу у щурів / О. В. Власенко // Буковинський медичний вісник. - 2015. - Т. 19, № 1. - С. 26-29. - Режим доступу: http://nbuv.gov.ua/j-pdf/bumv_2015_19_1_9.pdf.
  61.  Dovgan'O.V., BuzykaT.V., Maisky V.A., Rokunets I.L. та інші (всього 5 осіб) Food-Procuring Stereotype Movements is Accompanied by Changes of c-fos Gene Expression in the Amygdala and Modulation of Heart // International Journal of Physiology and Pathophysiology. – 2013. – V. 4, №2. – P. 157-170.
  62.  7-Nitroindazole enhances c-Fos expression in spinal neurons in rats realizing operant movements / Yelena P. Man’kovskaya, Vladimir A. Maisky, Oleh V. Vlasenko, Andriy V. Maznychenko // Acta Histochemica. — 2014. — #116. — Р. 1427-1433. (Source ID 16756, SNIP 2014 0.811)
  63. NADPH-diaphorase reactivity and Fos-immunoreactivity within the ventral horn of the lumbar spinal cord of cats submitted to acute muscle inflammation induced by injection of carrageenan / V.A. Maiskya, Y.P. Man’kovskayaa, A. V. Maznychenkob, O. V. Vlasenko at all. // Acta Histochemica. – 2016. – V. 118 (Pt 7). - P. 659-664.
  64. Власенко О.В. стадії формування оперантного рефлексу у щурів / Власенко О.В. // Буковинський медичний вісник. – 2015. – Т. 19. - №1 (73). - C. 26 – 30.
  65. Пат. 102077 UA, МПК А61В 5/0476. Спосіб реєстрації електроенцефалограми / Кулик А.Я., Власенко О.В., Ревіна Т.Г., Вуж Т.Є., Крещенко І.П. (UA); вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова (UA). - № u2015 04441; Заяв. 06.05.2015; Опубл. 12.10.2015, Бюл. № 19.
  66. Пат. 101889 UA, МПК А61В 5/0476. Спосіб реєстрації електроенцефалограми / Кулик А.Я., Власенко О.В., Коваль Л.Д., Миславська С.К. (UA); вінницький національний медичний університет імені М.І. Пирогова (UA). - № u2015 01880; Заяв. 03.03.2015; Опубл. 12.10.2015, Бюл. № 19.
  67. НАДФН-діафоразна активність у вентральному розі спинного мозку котів при гострому м’язовому запаленні // О.П. Маньківська, А.В. Мазниченко, Н.О. Пількевич, В.О. Майський, О.В. Власенко, О.В. Довгань / Фізіологічний журнал. – 2015. - № 5, Т. 61. – С. 37-43.
  68. Просторово-часові параметри ходьби у жінок підліткового, юного та середнього віку / В. М. Мороз [и др.] // Вісн. морфології. – 2015. – Т. 21, № 1. – С. 184–189.
  69. Просторово-часові параметри ходьби у чоловіків підліткового та юного віку / В. М. Мороз [та ін.] // Вісн. Вінниц. нац. мед. ун-ту. – 2015. – Т. 19, № 1. – С. 6–10.
  70. Мороз В.М., Йолтухівський М.В., Тищенко І.В., Богомаз О.В., Московко Г.С., Кривов’яз С.О.  Вплив додаткового когнітивного навантаження на просторово-часові параметри ходьби жінок різних вікових груп // Нейрофизиология/Neurophysiology. - 2016. -  Т. 48, № 2. - С. 162-172.
  71. Мороз В.М., Власенко О.В., Йолтухівський М.В., Довгань О.В., Рокунець І.Л. Центральні механізми організації та реалізації рухів // Biomediсal and Biosocial Anthropology. - 2016. - № 27. - С. 13-29.
  72. Мороз В.М., Бузика Т.В., Власенко О.В., Йолтухівський М.В., Рокунець І.Л., Довгань О.В., Барзак Н.С. Вплив удосконалення рухової навички на частоту серцевих скорочень у щурів // Biomediсal and Biosocial Anthropology. - 2016. - № 27. - С. 98-101.
  73. Moroz V.M., Shandra O.A., Vastyanov R.S., Yoltukhivsky M.V., Omelchenko O.D. Phisiology : Textbook / Edited by V.M.Moroz, O.A.Shandra. – 2nd edition. – Vinnytsia: Nova Knyha Publishers, 2016. – 728 p. 
  74. Фізіологія. Короткий курс : навч. посібник для медичних і фармацевтичних ВНЗ / [В.М.Мороз, М.В.Йолтухівський, Н.В.Бєлік та ін..]; за ред.: проф. В.М.Мороза, проф. М.В.Йолтухівського. – 2-ге вид. – Вінниця : Нова Книга, 2015. – 448 с. : іл.
  75. Фізіологія : підручник для студ. вищ. мед. навч. закладів / В.Г.Шевчук, В.М.Мороз, С.М.Бєлан, М.Р.Гжегоцький, М.В.Йолтухівський; за редакцією В.Г.Шевчука. – Вид. 3-тє. – Вінниця : Нова Книга, 2017. – 448 с. : іл.